Przyprawy i zioła przyprawowe od dawna cenione są za właściwości smakowo-aromatyczne, a także lecznicze. Są one obecne niemal we wszystkich kuchniach świata.
Zioła nadają potrawom swoisty smak, zapach, barwę, pobudzają apetyt, polepszają trawienie i przyswajanie składników odżywczych oraz wspomagają organizm w detoksykacji. Zawarte w nich olejki eteryczne są najbardziej skoncentrowaną formą składników aktywnych tych roślin. Ich aktywność biologiczna jest bardzo skuteczna przeciw mikrobom takim jak: bakterie, grzyby, wirusy oraz drożdże.
Obecność olejków lotnych ogranicza rozwój niekorzystnych mikroorganizmów dzięki temu przyprawy ziołowe przedłużają okres przydatności artykułów spożywczych, a także hamują rozmnażanie się szkodliwych bakterii w jelitach.
Dodatkowo działają przeciwbólowo, przeciwzapalnie, regulują gospodarkę wodną organizmu oraz wydzielanie hormonów. Wpływają także korzystnie na czynności serca oraz ciśnienia krwi.
Myślę, że każdy z nas używa w kuchni różne mieszanki przypraw, w których występują dość popularne zioła takie jak; bazylia, oregano, estragon, kminek, kurkuma, cząber, majeranek i wszystkie one mają cudowne właściwości prozdrowotne.
Dodatkowo przedstawię i opiszę kilka ziół, które uważam za niezwykle cenne jako ziołowy niezbędnik w kuchni. Zaraziła mnie nimi moja przyjaciółka Marta Dul fitoterapeutka Medycyny św.Hildegardy. Od kiedy ich używam moje samopoczucie jest o niebo lepsze:) Efekty prozdrowote widzą także moi podopieczni, których często namawiam do stosowania niżej opisach ziół.
Bertram
Sposób użycia: 1-3 szczyptami posypywać każde jedzenie lub dodawać do gotowania.
Bylica pospolita
Sposób użycia: 1-3 szczypty bylicy dodawać do gotowania potaw.
Macierzanka
Dyptam
Sposób użycia:
Kilka razy dziennie (3-6 miesięcy) 1-2 szczypty sproszkowatego ziela spożywać 3 razy dziennie posypując pieczwo albo używać jako przyprawę do potraw.
Galgant
Sposób użycia: zapobiegawczo dodawać do wszelkich potraw 1 szczyptę sproszkowatego galgantu. Są również tabletki z galgantu, wtedy zażywamy 1 po jedzeniu
Babka płesznik
Profilatktycznie 1 łyżeczkę, a w stanach chorobowych 3 razy dziennie 1 łyżeczką posypywać potrawy. Popijać dużą ilością wody, min. 1 szklanką. Napar z ziela babki płesznik działa przeciwzapalnie, osłaniająco, regenerująco na nabłonki, moczopędnie i wzmacniająco.
Koper włoski
Zastosowanie: Używać sproszkowanego kopru jako jarzynki do gotowania potraw. Można dodatkowo stosować w postaci pastylek przed jedzeniem, aby pobudzić trawienie lub w przypadku zgagi 2-3 pastylki po jedzeniu.
Większość ziół można nabyć https://www.witnatura.pl/pl/
Źródła:
http://rozanski.li/1159/nasiona-plesznika-semen-psyllii-jako-surowiec-sluzowy/
https://r.uek.krakow.pl/bitstream/123456789/328/1/162022597.pdf
http://blogcasadecoracao.blogspot.com/2015/01/12-ervas-que-sao-usadas-como-temperos-e.html
Polskie Towarzystwo ziół Świętej Hildegardy "Podstawowe produkty medycyny klasztornej św. Hildegardy z Bingen.