Ziołowy niezbędnik w kuchni

Przyprawy i zioła przyprawowe od dawna cenione są za właściwości smakowo-aromatyczne, a także lecznicze. Są one obecne niemal we wszystkich kuchniach świata.

Zioła nadają potrawom swoisty smak, zapach, barwę, pobudzają apetyt, polepszają trawienie i przyswajanie składników odżywczych oraz wspomagają organizm w detoksykacji. Zawarte w nich olejki eteryczne są najbardziej skoncentrowaną formą składników aktywnych tych roślin. Ich aktywność biologiczna jest bardzo skuteczna przeciw mikrobom takim jak: bakterie, grzyby, wirusy oraz drożdże.
Obecność olejków lotnych ogranicza rozwój niekorzystnych mikroorganizmów dzięki temu przyprawy ziołowe przedłużają okres przydatności artykułów spożywczych, a także hamują rozmnażanie się szkodliwych bakterii w jelitach.
Dodatkowo działają przeciwbólowo, przeciwzapalnie, regulują gospodarkę wodną organizmu oraz wydzielanie hormonów. Wpływają także korzystnie na czynności serca oraz ciśnienia krwi.
Myślę, że każdy z nas używa w kuchni różne mieszanki przypraw, w których występują dość popularne zioła takie jak; bazylia, oregano, estragon, kminek, kurkuma, cząber, majeranek i wszystkie one mają cudowne właściwości prozdrowotne. 
 Dodatkowo przedstawię i opiszę kilka ziół, które uważam za niezwykle cenne jako ziołowy niezbędnik w kuchni. Zaraziła mnie nimi moja przyjaciółka Marta Dul fitoterapeutka Medycyny św.Hildegardy. Od kiedy ich używam moje samopoczucie jest o niebo lepsze:) Efekty prozdrowote widzą także moi podopieczni, których często namawiam do stosowania niżej opisach ziół.

Bertram

Znalezione obrazy dla zapytania bertram zióa

  • Dzięki swojemu działaniu przeciwbakteryjnemu, przeciwwirusowemu i przeciwpasożytniczmu odgrywa istotną rolę w leczeniu chorób infekcyjnych i zapobieganiu zakażeń
  • Wzmacnia śluzówki oraz wzmaga wydzielanie śliny. Odpowiada za przyswajanie witamin i składników odżywczych z pożywienia
  • Ma zastosowanie w zaburzeniu trawienia, cukrzycy, niestrawności, poprawa nastrój, wspomaga układ nerwowy

Sposób użycia: 1-3 szczyptami posypywać każde jedzenie lub dodawać do gotowania.

Bylica pospolita

Znalezione obrazy dla zapytania bylica pospolita

  • Warto ja stosować przy wrzodach żołądka i dwunastnicy, błędach dietetycznych, zgadze, zapaleniu żołądka, wrażliwości żołądka, osłabieniu tkanki łącznej, kiedy występują hemoroidy oraz żylaki
  • Bylica pomaga również w trawieniu tłuszczy
  • Dr Hertzka zaleca pacjentom ze wrzodami stosować przez rok bylicę dodając ją do potraw

Sposób użycia: 1-3 szczypty bylicy dodawać do gotowania potaw.

Macierzanka

Znalezione obrazy dla zapytania macierzanka

  • Macierzanka pomaga na wzdęcia i niestrawność, bóle brzucha, nieżyt żołądka spowodowany niedokwaśnością, wzdęcia – na takie dolegliwości picie herbatek z macierzanki jest lekiem doskonałym. Dzięki wysokiej zawartości olejku eterycznego i garbników macierzanka pobudza wydzielanie soków trawiennych, korzystnie wpływa na pracę wątroby. Zapobiega też zbyt szybkiemu rozwojowi bakterii i nadmiernej fermentacji w przewodzie pokarmowym oraz działa wiatropędnie
  • Chociaż Francuzi uważają, że jest niezbędnym dodatkiem do dań z królika, to jednak powszechnie zaleca się używać macierzanki do potraw tłustych i ciężkostrawnych.
  • Znakomicie pasuje do potraw które powoli dusi się w winie - drobiu, krewetek czy też dziczyzny. Świetna jest jako dodatek do zup, sosów, warzyw, mięsa, omletów, farszów. Suszone listki są dobrą przyprawą do mięs, wędlin, pasztetów, farszów, dziczyzny, ryb, drobiu, zup i sosów.

Dyptam

Znalezione obrazy dla zapytania dyptam

  • Pomaga ogólnie na „zwapnienie” naczyń krwionośnych, kamienie nerkowe oraz żółciowe
  • Działa na podwyższony poziom cholesterolu, poprawia ukrwienie
  • Od najdawniejszych czasów doceniano właściwości oczyszczające i odtruwające dyptamu. Dyptam nie tylko wspomagał usuwać toksyny wraz z moczem, ale również wykorzystywano go do okładów na zatrute rany i miejsca po ukąszeniu jadowitych zwierząt

Sposób użycia:

Kilka razy dziennie (3-6 miesięcy) 1-2 szczypty sproszkowatego ziela spożywać 3 razy dziennie posypując pieczwo albo używać jako przyprawę do potraw.

Galgant

 

Znalezione obrazy dla zapytania galgant

  • Jest środkiem nasercowym pomagającym na bóle, osłabienie i skurcze serca oraz zaburzenia krążenia, kurcze żołądka i jelit, stany wyczerpania i osłabienia
  • Ma właściwości rozkurczowe, jest z jednym z najskuteczniejszych środków na wzdęcia, mdłości, witalizację serca i układu krążenia
  • Dzieki ostrym substancjom czynnym galgant powoduje rozszerzenie skurczonych naczyn wieńcowych serca oraz powoduje zwiększony dowóz tlenu i dokrwienia naczyń mięsnia sercowego, normalizuje też ciśnienie krwi
  • Dzieki swoim właściwościom przeciwzapalnym galgant pomaga w bólach reumatycznych i w rwie kulszowej

Sposób użycia: zapobiegawczo dodawać do wszelkich potraw 1 szczyptę sproszkowatego galgantu. Są również tabletki z galgantu, wtedy zażywamy 1 po jedzeniu

Babka płesznik

Znalezione obrazy dla zapytania babka płesznik

  • jest ziołem bogatym w liczne substancje wpływające korzystnie na organizm człowieka. Dzięki warstwom śluzu możliwa jest absorbcja i usunięcie substancji trujących, niestrawionych resztek pokarmowych z jelita oraz alergenów. Dodatkowo oczyszcza krew w jelitach.
  • Z jednej strony płesznik jest pomocny w leczeniu zaparć, z drugiej jednak łagodzi objawy biegunki, gdyż jest środkiem osłaniającym, pochłaniającym wodę, pęczniejącym i przeciwzapalnym.Stanowi doskonały środek śluzowy w leczeniu podrażnień przewodu pokarmowego, dla osłony w przebiegu choroby wrzodowej, do wspomagania odchudzania (zmniejsza uczucie głodu, zmniejsza wchłanianie tłuszczów), do łagodzenia stanów zapalnych jamy ustnej i gardła (chrypka, suchy kaszel, zapalenie krtani). Dobrze się sprawdza w leczeniu zespołu jelita drażliwego oraz stanów zapalnych ściany żołądka i jelit.

Profilatktycznie 1 łyżeczkę, a w stanach chorobowych 3 razy dziennie 1 łyżeczką posypywać potrawy. Popijać dużą ilością wody, min. 1 szklanką. Napar z ziela babki płesznik działa przeciwzapalnie, osłaniająco, regenerująco na nabłonki, moczopędnie i wzmacniająco.

Koper włoski

Podobny obraz

  • bardzo dobrze się sprawdza w róznych dolegliwościach trawiennych, wzdęciach, zgadze, bólach żołądka, nadkwasocie, zapaleniu żołądka, wrzodach żołądka i dwunastnicy
  • niweluje błędy dietetyczne
  • ma odczyn zasadowy i neuralizuje kwas żółciowy
  • redukuje intensywny zapach z ust spowodowany niewłaściwym trawieniem
  • porawia także nastrój, cerę i zapach ciała

Zastosowanie: Używać sproszkowanego kopru jako jarzynki do gotowania potraw. Można dodatkowo stosować w postaci pastylek przed jedzeniem, aby pobudzić trawienie lub w przypadku zgagi 2-3 pastylki po jedzeniu.

 

Większość ziół można nabyć https://www.witnatura.pl/pl/

 

Źródła:

http://rozanski.li/1159/nasiona-plesznika-semen-psyllii-jako-surowiec-sluzowy/

https://r.uek.krakow.pl/bitstream/123456789/328/1/162022597.pdf

http://blogcasadecoracao.blogspot.com/2015/01/12-ervas-que-sao-usadas-como-temperos-e.html

Polskie Towarzystwo ziół Świętej Hildegardy "Podstawowe produkty medycyny klasztornej św. Hildegardy z Bingen.