"Zasady łączenia pokarmów i inne wskazówki dotyczące odżywiania wywodzą się z fundamentalnego prawa fizjologii, które mówi, że właściwe i całkowite wchłanianie pożywienia jest rezultatem działania enzymów trawiennych. " Paul Pitchford
W obecnych czasach mamy dostęp do bardzo szerkiej grupy produktów spożywczych, często wyszukanych, a nawet egzotycznych (zwłaszcza podczas wyjazdów urlopowych). Kusi nas to do częstego "próbowania", podjadania i przejadania się niosąc za sobą konsekwencje zdrowotne.
Coraz częściej spotykam się z osobami mającymi różne problemy związane z funkcjonowaniem układu pokarmowego, dlatego zdecydowałam się poruszyć temat prawidłowego łączenia pokarmów w celu ulepszenia trawienia.
Ale zaczynając od początku.. Pokarmy zwierają składniki odżywcze takie jak białka, tłuszcze i węglowodany. Węglowodany można jeszcze podzielić na skrobię, warzywa nieskrobiowe, owoce, substancje słodzące.
Substancje te znajdują się w poszczególnych pokarmach w różnych proporcjach. Niektóre z nich można ze sobą łączyć w ramach jednego posiłku, natomiast inne nie, ponieważ takie zestawienie może niekorzystnie wpłynąć na proces trawienia. Każdy pokarm ma w swoim składzie dominującą substancje odżywczą (białko, tłuszcz, węglowodany), które do strawienia będą wymagały odpowiednich enzymów. Jeśli podczas jednego posiłku spożywa się wiele składników to w organiźmie powstaje chaos i trudności z wytworzeniem wszystkich potrzebnych enzymów jednocześnie. Co prawda, trawienie nadal trwa, ale z powodu upośledzonego działania soków trawiennych, zalegania treści pokarmowej namnażają się bakterie, które prowadzą do powstawania procesów fermentacyjnych, a także gnilnych oraz nagromadzenia się toksyn w organiźmie. Konsekwencjami tego są uporczywe gazy jelitowe, bóle i obrzęki brzucha oraz co istotne, następuje upośledzone wchłanianie składników odżywczych.
Oto najważniejsze zasady
Z czym łączyć pokarmy bogate w białko?
Białka - Rośliny strączkowe (fasole, soczewice, groch), kiełki fasoli, tofu, tempeh, wszystkie mięsa, ryby, jajka.
Wysokotłuszczowe białka - Orzechy, oleiste nasiona, produkty mleczne (ser, jogurt,kefir, mleko)
+ najlepiej łaczą się z:
Zielonymi warzywami - kapusta włoska, pietruszka, sałata, kapusta pekińska, jarmuż, zielone części buraka, kiełki lucerny, rzodkiewki, zielone pędy pszenicy i jęczmienia oraz wodorosty i mikroalgi, szczypior, szpinak
Nieskrobiowymi warzywami - Ogórek, brokuły, kalafior, seler, rzepa, rzodkiew, zielona fasolka, słodka kukurydza, słodki groszek, cukinia, por, czosnek, bakłażan, szparagi, pomidory, grzyby.
Z czym łączyć pokarmy bogate w węglowodany ?
Skrobia (węglowodany) - wszystkie zboża i produkty z nich przetworzone płatki, makarony, kasze, pieczywo, ryż, ziemniaki, buraki, dynia
+ najlepiej łączyć z:
Zielonymi warzywami kapusta włoska, pietruszka, sałata, kapusta pekińska, jarmuż, zielone części buraka, kiełki lucerny, rzodkiewki, zielone pędy pszenicy i jęczmienia oraz wodorosty i mikroalgi, szczypior, szpinak
Nieskrobiowymi warzywami - Ogórek, brokuły, kalafior, seler, rzepa, rzodkiew, zielona fasolka, słodka kukurydza, słodki groszek, cukinia, por, czosnek, bakłażan, szparagi, pomidory, grzyby.
i tłuszczem (awokado, oliwa z oliwek, olej sezamowy, lniany itd)
Przykładowe połączenia poszczególnych grup składników odżywczych
Podczas spożywania posiłków nie należy pić: wody, soków, kompotów, gdyż w ten sosób rozcieńczamy nasze soki trawienne. Pijemy 30 min przed posiłkiem lub min. 1 h po posiłku. W naszej ślinie jest substancja zwana mucyną, która oprócz tego że ma właściwości bakteriobójcze, to dodatkowo pomaga nam w "sklejeniu" i przesuwaniu uformowanego kęsa do dalszych odcinków przewodu pokarmowego. Kiedy jemy spokojnie, małymi kęsami cierpliwie gryząc i rozdrabniając pokarmy nie mamy z tym żadego problemu.
Ważnym aspektem łączenia poszczególnych grup pokarmów jest też odpowiedni dobór składników odżywczych, konsystencji, kompozycji i kolorystyki. Dania, które będą niecierpliwie, w złych emocjach przygotowywane będą adekwatnie do nastroju wygladały i smakowały.
Źródła:
Paul Pitchford "Odżywianie dla zdrowia"
https://myloview.es/vinilo-imagen-vectorial-de-un-marco-redondo-amarillo-con-imagen-de-dibujos-no-60E6F7F
Uwaga: Wszystkie treści zawarte na moim blogu mają charakter informacyjny i nie zastępują porady lekarskiej.